Top Stories

  -geen-
 • 03,mei 2014

  Speelronde 34 van de Eredivisie – Laatste plekken voor de play-offs worden vergeven

 • 17,mrt 2014

  GR88 Review

 • 11,mrt 2014

  ISU World Cup Finale

 • 03,mrt 2014

  Paralympische winterspelen Sotsji 2014

 • 24,feb 2014

  Olympische winterspelen Sotsji 2014

 • 22,feb 2014

  Dubai Duty Free Tennis Championships 2014

 • 14,feb 2014

  WTA-toernooi Doha 2014

 • 12,feb 2014

  Olympische spelen 2014: Wat volgt nog?

 • 08,feb 2014

  Ireen Wüst is favoriet voor de 3.000 meter schaatsen

 • 07,feb 2014

  De Super Bowl 2014

HIGH LIGHTS

 • GR88 Review

  GR88.com is een internationale bookmaker, casino en poker kamer die een ervaring van wereldklasse in sport weddenschappen aanbiedt.

American Football

 • American Football

  American Football is een spel dat je met 2 teams van 46 personen speelt. Iedere keer gaan er maar 11 personen van het team het veld op, dit zijn de verdedigers of de aanvallers. Het spel wordt gespeeld op een groot rechthoekig veld dat 110 meter lang en 49 meter breed is. Bij iedere wedstrijd word er vooraf getost welk team start met aanvallen en welk team eerst de verdedigende positie inneemt. Nadat dit bepaald is begint de kick-off. Hierbij trapt één persoon van het verdedigende team de bal vanaf de 30 yard lijn (ongeveer 27 meter) naar de andere kant van het veld. Bij American Football wordt er met een eivormige bal gespeeld. Deze is makkelijk te vangen en je kunt er beter grip op houden. Wanneer je de bal in de endzone van de tegenpartij hebt gebracht, ontvang je als team punten. Dit is dus ook het doel van het spel, en wie de meeste punten verdiend wint. Je kunt door middel van dragen de bal over de eindstreep tillen maar je kunt hem ook door de doelpalen naar de eindstreep schoppen. Het spel ziet er erg heftig uit, er mag namelijk getackeld worden en het gaat er vaak hard aan toe.

  Spelregels

  Op het veld staan allemaal nummers die de afstand tot de dichtstbijzijnde endzone weergeven. De doellijnen staan 100 yard (ongeveer 91 meter) uit elkaar en bevinden zich aan beide uiteindes van het speelveld. Achter de doellijn is de endzone te vinden, deze is één yard (90 centimeter) lang. De andere lijnen op het veld zijn om de 10 yard genummerd. Deze lijnen geven aan hoeveel vooruitgang of terreinwinst er door de aanvallers gemaakt is. De aanvallers moeten namelijk zo veel mogelijk van het terrein zien te winnen met een aanval.  Dit doen ze door vooruit te lopen met de bal, richting endzone. Natuurlijk probeert het verdedigende team de aanvallers te stoppen. Wanneer de verdedigers er in geslaagd zijn om de aanvallers te stoppen, dan  beginnen de pogingen om aan te vallen. Er zijn 4 pogingen voor de aanvallers om terreinwinst te maken. Met zo’n poging moeten de aanvallers minstens 10 yard vooruitgang maken, vandaar de lijnen op het veld. Zo kun je snel zien of dit gelukt is of niet. Het team verliest balbezit als het er niet in slaagt om alle 4 de pogingen 10 yard vooruitgang te maken. Bij balbezit wordt het team geruild, de aanvallers moeten eruit en daar voor in de plaats komen 11 verdedigers het veld op. Het oude verdedigingsteam gaat ook het veld uit en stuurt 11 nieuwe aanvallers het veld op. De rollen zijn nu dus omgedraaid. Als het aanvallende team er wel in slaagt met de 4 pogingen 10 yard vooruitgang te maken, dan krijgen ze 4 nieuwe pogingen. Net zolang tot ze een doel gemaakt hebben of totdat het verdedigende team de bal weer in handen krijgt. Er zijn 3 verschillende manieren hoe een team kan scoren. De Touchdown is het meeste punten waard. Als een speler de bal van iemand in de endzone krijgt toegespeeld of als de speler zelf met de bal in de endzone komt, is er een Touchdown gemaakt. Deze is wel goed voor 6 punten. Met een Fieldgoal kunnen er 3 punten gevangen worden. Met een Fieldgoal wordt de bal vanuit het veld in de doelpalen geschoten. De bal moet dan wel boven de lat komen. Als laatste is er de Safety, goed voor 2 punten. Dit zijn punten die gemaakt kunnen worden door de verdedigers. Als ze bijvoorbeeld een aanvaller uit hun endzone verjagen of het gehele team naar hun eigen endzone verdrijven.

  Hoelang duurt een wedstrijd?

  Een American Football wedstrijd duurt 4 keer 15 minuten. Na het 2e kwartier is er een pauze. De tijd stopt echter als een speler uit het veld loopt of als er  bijvoorbeeld een pauze genomen moet worden door een blessure. Het is dus niet standaard dat een wedstrijd ook echt maar een uur duurt. Meestal loopt de wedstrijd tijd op tot zo’n 3 uur speeltijd. Bij een normale wedstrijd wordt er bij een gelijke score aan het eind van de wedstrijd een kwartier speeltijd bij gedaan. Dit gegeven heet de Sudden Death. Mocht het ook hierna gelijkspel blijven dan blijft dat gewoon zo. Soms zijn er wedstrijden waar er een winnaar moet komen. Dan gaat de wedstrijd net zolang door tot er een winnaar is, dit kan soms heel lang duren.

  Amerikaanse competities, de NFL en de NCAA

  De meest bekende Amerikaanse competities zijn toch wel de NFL en de NCAA. De NFL, National Football League, is de meest grote en ook de meest professionele competitie. Alle topsterren van de American Football wereld zijn hier te vinden. De American Football Conference en de National Football Conference vormen samen de NFL. Het gehele seizoen worden er apart van elkaar wedstrijden gespeeld, een eigen pool voor de American Football Conference, en een eigen pool voor de National Football Conference. Aan het eind van het seizoen komt uit beide partijen 1 winnaar, en die spelen dan tegen elkaar de finale. De finale van deze 2 teams is de Superbowl. In totaal spelen er 32 teams in de competitie van de National Football League.

  Dan nu de andere organisatie de NCAA, National Collegiate Athletic Association, is een vrijwillige organisatie die is opgericht om de sportprogramma’s en kampioenschappen van heel veel universiteiten en scholen te organiseren. Dit is de grootste organisatie ter wereld, op het vlak van scholen- en universiteitssport. De NCAA bestaat al sinds 1910, hiervoor was het een andere vereniging, de Intercollegiate Athletic Association of the United States (IAAUS).  Op dit moment is Mark Emmert de directeur van de NCAA.  Het hoofdkantoor van de NCAA bevind zich in Indianapolis, een stad in Indiana. De NCAA gaat in tegenstelling tot de NFL niet alleen over American Football. Er zijn nog 22 andere sporten waar de organisatie wedstrijden en kampioenschappen voor organiseert. Zo zijn dat bijvoorbeeld, voetbal, veldhockey, zwemmen & schoonspringen en tennis. Vanaf 1973 werkt de organisatie met 3 verschillende divisies, divisie I, divisie II en divisie III. De divisies geven de sterkte van het team aan, zo is divisie I het hoogst en divisie III het laagst. De scholen en universiteiten die divisie I of II hebben, mogen daarmee ook beurzen aan bieden voor hun sporters. Meestal zijn dit ook de grote scholen in Amerika, maar dit is niet altijd het geval. De beurzen en de verdeling van de verschillende divisies worden allemaal geregeld door de vrijwilligers van de NCAA. De University of Notre Dame, een grote universiteit in Indiana, speelt in Divisie I en heeft een fenomenaal American Football team. Ook staat de universiteit van South Carolina bekend om haar American Football team. Aan het eind van elk schoolseizoen spelen de 2 beste teams van de 1e divisie de BCS, Bowl Championship Series. Het seizoen van 2013 is afgesloten toen de BCS op 6 januari 2014 gespeeld werd in de Rose Bowl in Pasadena, Californie. De Florida State Seminoles hebben toen de Auburn Tigers verslagen met een score van 34-31. Het meespelen in de American Football universiteitsteams is voor veel spelers een opstapje naar een carrière in de professionele American Football -wereld. De sporten worden op de scholen en universiteiten dan ook erg serieus genomen, en er wordt heel wat af getraind.

  De Superbowl

  Ieder jaar in februari wordt in Amerika de Super Bowl gespeeld. Dit is dé finale van alle American football spellen. In Amerika is dit zelfs een van de belangrijkste evenementen, veel mensen beschouwen deze dag ook als feestdag. In September start in Amerika het American Football seizoen. Deze wordt gespeeld in 2 ploegen, de American Football Conference en de National Football Conference. Samen vormen zij de NFL, National Football League. Na veel wedstrijden volgen dan in januari de Play offs. Na de play offs zijn er nog 2 teams over. 1 team van de American Football Conference en 1 team van de National Football Conference. De Superbowl is de dag waarop deze teams de finale tegen elkaar spelen. De laatste jaren waren er veel verschillende winnaars. In 2013 wonnen de Baltimor Ravens in 2012 de New York Giants, en in 2011 de Green bay Packers. De New York Giants hadden ook in 2008 de titel te pakken. Tijdens dit evenement treden er ook veel beroemde artiesten op. Zo is het ook een traditie dat de artiesten het volkslied zingen. Afgelopen jaren hebben onder andere Alicia Keys, Kelly Clarkson en Christina Aquilera het volkslied gezongen. Een aantal jaren voor de Superbowl wordt het stadion al gekozen. Het moet een neutraal stadion zijn waar gespeeld gaat worden.

  De beste American Football teams ter wereld

  Er zijn nog 4 teams over die strijden om een finale plek tijdens de Superbowl. Dit zijn 2 teams van de American Football Conference, de New England Patriots en de Denver Broncos. En van de National Football Conference zijn dit de Seattle Seahawks en de Fransisco 49ers.  Er wordt op dit moment gedacht dat de teams die naar de finale gaan de Denver Broncos en de Seattle Seahawks zijn. Van deze twee zijn de Seattle Seahawks favoriet. Aan Russel Wilson hebben de Seattle Seahawks een hele goede speler. De finale wordt op 2 februari gespeeld in het Metlife Stadion in New Jersey. De Fransisco 49ers zijn een heel hecht en compleet team, dit hebben ze sterk in hun voordeel. De Denver Broncos zijn sterk, en vooral met hun nieuwe speler Wes Welker.

  Wedden op het beste American Football team

  Ook voor American Football kun je bij Unibet wedden. Unibet is een van de grootse wedkantoren  in Europa. Op de site kun je op veel verschillende sporten wedden, paardrijden, voetbal maar dus ook op American Football. De Odds worden vlak voor de wedstrijd bepaald. Met de Superbowl voor de deur valt er weer veel te wedden. De spannende wedstrijden komen eraan en momenteel zijn de Seattle Seahawks favoriet. Maar dit zegt natuurlijk niets, er kan immers nog van alles gebeuren. Je kunt ook tijdens de wedstrijd nog meespelen, maar dan gaan de bedragen uiteraard wel omlaag. Je kunt wedden op basis van score of op basis van winnaar-verliezer. Hoe specifieker je wed en hoe dichter je erbij zit, des te meer geld kun je ermee winnen.  In Amerika wordt er ontzettend veel gewed op de American Football wedstrijden. Omdat het seizoen zo kort is, gebeurd dit allemaal binnen een korte periode. Maar de Superbowl finale is natuurlijk wel de belangrijkste en grootste wedstrijd om op te wedden.

  De beste teams aller tijden

  Door de jaren heen zijn er honderden verschillende American Football teams geweest. Er is een lijst met daarop de tien beste American Football teams. Op nummer 1 staan de Chicago Bears, in het jaar 1985. Ze hebben dat jaar maar één keer verloren, tegen de Dolphins. Verder zijn alle scores heel hoog, zo hebben ze bijvoorbeeld met 91-10 de play offs gewonnen. Op nummer twee staan de Miami Dolphins in 1972.Dit team was erg sterk in aanvallen en verdedigen. Ze hebben vele wedstrijden glansrijk met grote verschillen in scores gewonnen. Op nummer drie staan de New England Patriots in 2007. Ze hadden een hele goede Quarterback maar hebben de finale verloren. Nu staat dit team dus misschien wel weer in de finale, en hiermee krijgen ze dus een herkansing. Op nummer vier staan de San Fransisco 49ers, die ook dit jaar een goede kans maken. In 1989 hadden zij een goed jaar en hebben ze ook de Superbowl gewonnen. Ook zij gaan dit jaar hard hun best doen om dit te herhalen. Op nummer 5 staan de Pittsburgh Steelers in het jaar 1979. Ze hebben dit hele seizoen met hoge scores gewonnen en namen ook de titel mee naar huis. Dan komen de Dallas Cowboys in 1992. De Dallas Cowboys wonnen de Superbowl toen door de Buffalo Bills met 37-24 te verslaan. Op 7 staan nogmaals de San Fransisco 49ers in het jaar 1984.Ze hebben toen niet gewonnen maar stonden op de nummer 1 lijst van beste verdediging en op nummer 2 van beste aanvallers. Vervolgens komen de St. Louis Rams, in 1999. Ze hadden een aanzienlijk hoge score van gemiddeld 33 punten per wedstrijd. Op nummer 9 zien we de Denver Broncos weer terug, het jaar 1998. Ze gingen er toen na spannende wedstrijden toch met de titel vandoor. Op nummer 10 staan de Washington Redskins in het jaar 1991.Ze stonden dat jaar op nummer 1 van beste aanvallers en op nummer 2 van beste verdedigers. In de finale van de Superbowl wonnen ze glansrijk van de Buffalo Bills.

  American Football in Nederland

  Al is American Football in Nederland niet zo groot als in Amerika en Canada, het wordt ook hier bij ons zeker gespeeld. In Nederland hebben we zelfs de American Football bond Nederland, deze bond is ontstaan om de sport meer te promoten. De bond organiseerd overal in Nederland American Football wedstrijden. Nederland kent tientallen American Football clubs. Vanaf 2014 worden deze verdeeld in 2 groepen, de Eredevisie en de Eerste divisie A+B. Op dit moment staan er 6 Nederlandse American Football clubs in de eredivisie. Dit zijn de Alphen Eagles, de Amsterdam Crusaders, de Amsterdam Panthers, de Arnhem Falcons, de Hilversum Hurricanes en de Nijmegen Pirates. De Alphen Eagles wonnen in 2013 de Tulip Bowl, dit is een beetje de Nederlandse versie van de Amerikaanse Superbowl. Ze versloegen toen de Amsterdam Crusaders, voormalig kampioen. Het Nederlandse American Football seizoen begint op 23 februari, dan spelen de Alphen Eagles tegen de Amsterdam Panthers. De Nederlandse clubs in de Eredivisie spelen dit seizoen 7 wedstrijden. In het weekend van 29 juni zullen de play offs plaatsvinden. In het weekend van 5-6 juli zou de grote ontknoping zijn, dan is de finale van het American Football seizoen. In Nederland is een groot tekort geweest aan scheidsrechters. American Football is een lastige sport om te overzien en er zijn veel regels die de scheidsrechters moeten kennen. Er is een aantal jaren geleden in Nederland een school speciaal voor mensen die American Football scheidsrechter willen worden opgericht. Dit heeft voor een heel groot aantal nieuwe scheidsrechters in Nederland gezorgd. Er konden vanaf toen dus ook weer meer wedstrijden gespeeld worden.

  Verschillende competities in Europa

  Bij American Football zijn er verschillende competities net zoals bij voetbal of tennis. Niet alles wordt op professioneel niveau gespeeld er zijn ook veel amateurclubs. Naast de welbekende Superbowl zijn er ook Europese competities. Zo is er bijvoorbeeld de EFL, European Football League. Deze is in 2013 gewonnen door Oostenrijk. Dan heeft ook bijna ieder land zijn eigen League, zoals we in Nederland de American Football bond Nederland hebben. Het is misschien in Europa niet zo geliefd en bekend als voetbal, maar er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor American Football. En hoe bekender het gaat worden, hoe meer mensen het in de komende jaren gaan spelen, of natuurlijk volgen. Maar of het ooit zo groot als in Amerika gaat worden is nog maar de vraag.

  Samenvatting

  American Football is de meest populaire sport in Amerika. Veel Amerikanen leven er echt voor. De Superbowl is dan ook het hoogtepunt van het jaar. Dit jaar strijden de New England Patriots en de Denver Broncos, van de American Football Conference tegen elkaar. En de Seattle Seahawks en de Fransisco 49ers van de National Football Conference.  Wie de finale gaan spelen op 2 februari wordt al snel duidelijk. In Nederland begint in februari het American Football seizoen weer. In juli vindt de Tulip Bowl plaats, de Nederlandse versie van de Superbowl. American Football wordt ook in Nederland steeds populairder.

  Wed Nu!

 • latest news

  Recent tweets

  up down